Guasha: Historie

Zuidoost-Azië

 

Deze schraaptechniek is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het is niet zeker of deze techniek daadwerkelijk in China is ontstaan, maar in Chinese geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. China is wel het land waar deze techniek het meest is ontwikkeld.

Deze methode is niet alleen in China te vinden, maar in geheel Zuidoost-Azië. In landen als Viet Nam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. In VietNam staat deze schraaptechniek bekend als Cao Gio, in Laos als Khoud Lam, in Cambodja als Kos Khyol, in Thailand als Hak en Indonesië als Kerik (Javaans: Kerok).

De schraaptechniek uit Indonesië, met een muntstuk, is het meest bekend. Nadat er olie op de huid is aangebracht wordt er met een munt geschraapt. Meestel ingezet als middel tegen verkoudheid en spierpijnen.

In vele landen zoals Indonesië werd en wordt deze techniek toegepast als een “huis- tuin- en keukenmiddel”. Van generatie op generatie overgeleverd. Er was altijd wel iemand in de familie die bij kwaaltjes en ziekten de munt ter hand nam om te schrapen.

Op dit moment is de guasha techniek snel terrein aan het winnen in Amerika en Europa. In Europa is vooral Nederland een van de landen waar de guasha therapie sterk in opmars is.

Arya Nielsen

 

In 1976 komt Arya Nielsen, een bekende Amerikaanse acupuncturiste , in contact met Gua Sha. Ze leert van de Chinese doctor James Tin Yao So de drie technieken om de “Sha” naar de oppervlakte te brengen tw. gua sha (schrapen, krassen), pak sha (slaan, kletsen)en tsien sha (knijpen, drukken). De meest populaire methode is gua sha. In 1995 verscheen van haar hand het eerste Engelstalig boek over Guasha buiten China.

 

Zhang Xiuqin

 

In 1991 kwam Prof. Lu Chi Ru vanuit Taiwan naar China. Hij had, na vele jaren studie, de eeuwenoude schraaptherapie (Gua Sha)gecombineerd met de meridianenleer. Vanuit deze combinatie werden er steeds meer mensen succesvol behandeld. In China werden zijn bevindingen getoetst en men was enthousiast over de resultaten.

Prof. dr. Zhang Xiuqin was, vanaf het moment dat haar carrière als arts begon, altijd al zeer geïnteresseerd geweest in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ze voelde zich erg aangetrokken door de schraaptherapie en door de bevindingen van Prof. Lu Chi Ru, en besloot de schraaptechniek nog verder te onderzoeken. Ze onderzocht eeuwenoude methoden van de schraaptechniek en ontwikkelde de techniek verder

In 1995 geeft zij een nieuwe richting aan de schraaptechniek, gebaseerd op reflexologie en meridianenleer, door samen met Prof. Hao Wanshan, van de Beijing University Of Traditional Chinese Medicine, het boek “ Holographic Meridian Scraping Therapy” uit te brengen. Het boek was een geweldige vooruitgang in de wereld van Gua Sha omdat dit boek een nieuw beeld gaf van de eeuwenoude techniek die door o.a. vele medische onderzoeken in een “nieuw jasje” werd gestoken.

De methode die door dr. Zhang Xiuqin is uitgezet, opent nieuwe deuren voor een therapie zonder geneesmiddelen. Velen maken er gebruik van en ook de eenvoud en het gemak om zelf preventief met deze schraaptherapie bezig te zijn, versterkt de populariteit van deze techniek.

De schraaptherapie is door dr. Zhang Xiuqin, door veel onderzoek, ontwikkeling en toepassing, op een hoger niveau gebracht. Een techniek die in staat stelt dat Qi en Bloed weer door het lichaam kunnen stromen, wat leidt naar een betere gezondheid.