Guasha: afvalstoffen

Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn: Afvalstoffen !!

 

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, elektro smog (computer, tv, gsm, enz.), medicatie, roken, alcohol enz.

Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is in het bindweefsel. Maar langzaamaan slibt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen en zuurstof vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. De afvalstoffen die vrijkomen van de celstofwisseling, die alsnog plaats vindt in de cellen, kunnen moeilijker worden opgenomen via bloed en lymfe. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Tevens ontstaan in de haarvaatjes ook steeds meer blokkades van afvalstoffen waardoor er minder zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd.

 

In de chinese geneeskunde is sprake van 3 stadia van “slechte Chi “(energie).

  • Het eerste stadium is de toxische (giftige) Chi, waar afvalstoffen en giftige resten zich ophopen in ons lichaam en wanneer er niets aan wordt gedaan,  kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.
  • Het tweede stadium is de gestagneerde Chi (energie). Dit wordt veroorzaakt door condities als gebrek aan beweging, chronische hart-, lever-, nier-, milt- en longproblemen en …..groot overgewicht.. Deze trage of stilstaande energie gaat altijd gepaard met pijnen in verschillende delen van het lichaam.
  • Het derde stadium noemt men dode Chi (energie). Dit is een stagnatie die al een heel lange tijd in het lichaam aanwezig is. Hierdoor is er in de weefsels ook een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dode Chi kan zeer veel schade veroorzaken, het kan de groei van kankercellen stimuleren. Belangrijk hierbij is te weten dat kanker anaerobic is, wat betekent dat het beste gedijt waar weinig zuurstof is.
Guasha 7

Guasha

 

Guasha zorgt door de een bepaalde techniek op de huid, voor een onderhuids effect in het bindweefsel. En dit effect zorgt ervoor dat afvalstoffen in het intercellulair vocht naar de oppervlakte bewegen.
Met het naar de oppervlakte komen van afvalstoffen komt er tegelijkertijd ook enkele bloeddruppeltjes uit de haarvaatjes in het bindweefsel. Dit veroorzaakt de rode vlekken, de Sha, die zichtbaar worden. Doordat er bloeddruppeltjes in het bindweefsel komen ontstaat er een reactie van het immuunsysteem van ons lichaam. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel. Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden geactiveerd om de vreemde indringers af te voeren. De afvalstoffen worden opgenomen en afgevoerd door bloed en lymfe naar de organen die er zijn om deze stoffen te verwerken zoals lever en nieren.

Veel water drinken na een guasha behandeling is dan ook zeker aan te raden, om de afvalstoffen zoveel mogelijk te kunnen afvoeren via de nieren en blaas.